Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
09.07.2020  Press clipping
Од септембра у погону фабрика за поцинчавање Добојинекс

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетио је данас Фабрику за поцинчавање "Добојинекс" из Руданке, која ће од септембра почети са радом и запошљавати 150 радника, и најавио подршку Владе Српске и Инвестиционо-развојне банке да би била окончана комплетна инвестиција од 12.000.000 КМ.

Петричевић је рекао новинарима да је Влада Српске спремна да понуди одређен вид кредитне помоћи из Гарантног фонда, а по захтјеву сувласника овог предузећа, да би била окончана комплетна инвестиција у коју је уложено 12.000.000 КМ.

"Кредитне линије које су отворене од Гарантног фонда могу да буду један од покретача привреде, од оваквих новооснованих, па до свих других којима су потребна средства за покретање пословне активности у овом времену", истакао је Петричевић.

Он је најавио да се за петнаестак дана на тржишту требају појавити кредитне линије Гарантног фонда, и то 30.000 КМ за мала предузећа, 100.000 КМ за средња и 250.000 КМ за велика предузећа.

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац рекао је да су инвеститорима на располагање ставили све своје капацитета од како су упознати о овом пројекту.

Истичући значај ове цинкаоне за Добој и за Републику Српску, Врховац је нагласио да ће покретањем производње "Добојинекс" бити у рангу пет највећих на Балкану.

"Ставили смо се на располагање - савјетовањем, омогућавањем својих финансијских средстава која би била потребна за завршетак ове цинкаоне", навео је Врховац.

Представник "Добојинекса" Драган Ђурановић истакао је да је ријеч о фабрици за топлотно поцинчавање металних конструкција која у септембру треба да буде пуштена у погон.

"Планирамо да за мјесец дана упослимо 102 радника у тренутно двије смјене", рекао је Ђурановић и навео да ће погон у наредном периоду бити организован бригадно у четири смјене, са додатних 45 радника.

Он каже да немају проблема са одабиром радне снаге с обзиром на то да се наслањају на пројекат запошљавања некадашњих радника који имају неопходно искуство за ову дјелатност.

Ђурановић је рекао да ће њихови производи бити пласирани на тржиште БиХ и земаља региона, истичући да захваљујући репутацији коју је некадашња добојска цинкаона имала у бившој Југославији већ имају упите за сарадњу предузећа са Блиског истока.

Један од укупно пет сувласника "Добојинекса" Мијо Ћосић рекао је да је цинкаона најпрофитабилнија инвестиција и грана у металској индустрији и најавио отварање нових погона који ће се наслањати на цинкаону.

Ћосић, који је из федералне општине Усора, позвао је и друге инвеститоре да улажу у Добој.

Замјеник градоначелника Добоја Владо Благојевић изразио је задовољство због нових запошљавања и обнављања рада цинкаоне у Добоју која је некада била највећа на Балкану.

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.