Инвестирајте у Републику Српску | Invest in the Republic of Srpska - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
Инвестирајте у РС
republika_srpska.jpg

О РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

 

Република Српска (РС) је политичко-територијални субјекат (ентитет) у оквиру Босне и Херцеговине, који чини 49% њене територије. Географски посматрано, Република Српска припада региону југоисточне Европе. Међудржавну границу дијели са Србијом, Црном Гором и Хрватском.

РС има површину од 24.858 km2, на којој живи око 1,4 милиона становника. Налази се у сјеверном умјереном појасу и у њој се могу издвојити три климатска поднебља: средоземни, планински и континентални.

Језици који се користе у РС су: језик српског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа. Службена писма су ћирилица и латиница.

Званична валута у Републици Српској, као и на територији цијеле Босне и Херцеговине, је конвертибилна марка. Међународна банкарска шифра за конвертибилну марку је BAM.

У новембру 2007. године, Република Српска је постала члан Скупштине европских регија (AER), која пружа подршку успостављању билатералних и мултилатералних партнерстава региона у процесу европског проширења и глобализације. Такође, отворено је и регионално представништво Републике Српске у Бриселу ради побољшања односа са другим европским регионима и стварања јачих веза са Европском унијом.

У циљу побољшања међурегионалне економске, научне и техничке, образовне, културне, спортске и других облика сарадње, РС је потписала неколико споразума о сарадњи, као што су са: федералним градом Санкт Петербургом (Руска Федерација), Венето регион (покрајина Белуно, Република Италија), Тромс жупанија (Краљевина Норвешка).

 

Сазнајте више о Републици Српској:

 

 

Требате још информација?

Пошаљите своје питање >>

Позовите нас >>

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.