Инвестирајте у Републику Српску | Invest in the Republic of Srpska - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
Инвестирајте у РС
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
republika_srpska.jpg

О РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

 

Република Српска (РС) је политичко-територијални субјекат (ентитет) у оквиру Босне и Херцеговине, који чини 49% њене територије. Географски посматрано, Република Српска припада региону југоисточне Европе. Међудржавну границу дијели са Србијом, Црном Гором и Хрватском.

РС има површину од 24.858 km2, на којој живи око 1,4 милиона становника. Налази се у сјеверном умјереном појасу и у њој се могу издвојити три климатска поднебља: средоземни, планински и континентални.

Језици који се користе у РС су: језик српског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа. Службена писма су ћирилица и латиница.

Званична валута у Републици Српској, као и на територији цијеле Босне и Херцеговине, је конвертибилна марка. Међународна банкарска шифра за конвертибилну марку је BAM.

У новембру 2007. године, Република Српска је постала члан Скупштине европских регија (AER), која пружа подршку успостављању билатералних и мултилатералних партнерстава региона у процесу европског проширења и глобализације. Такође, отворено је и регионално представништво Републике Српске у Бриселу ради побољшања односа са другим европским регионима и стварања јачих веза са Европском унијом.

У циљу побољшања међурегионалне економске, научне и техничке, образовне, културне, спортске и других облика сарадње, РС је потписала неколико споразума о сарадњи, као што су са: федералним градом Санкт Петербургом (Руска Федерација), Венето регион (покрајина Белуно, Република Италија), Тромс жупанија (Краљевина Норвешка).

 

Сазнајте више о Републици Српској:

 

 

Требате још информација?

Пошаљите своје питање >>

Позовите нас >>

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.