Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
05.04.2018  Саопштењa
Ниже каматне стопе за стамбене кредите

Измјенама Правила о пласману средстава које је усвојила Влада РС дошло је до промјена код стамбених кредита. Најважније промјене односе се на смањење каматне стопе и њихово фиксирање, односно непромјењивост до краја отплате кредита.

Каматне стопе на стамбене кредитe ИРБРС сада се крећу у распону од 3,6 до 4,2%, при чему је бенифицирана група 3,6%; група I је 4% а група II 4,2%.

Врло важна промјена, коју не нуди ни једна друга банка, јесте фиксирање каматне стопе и њена непромјењивост до краја отплате кредита, без обзира на пораст ЕURIBOR-а и друга кретања на тржишту.

Најважнија вијест за постојећих десет хиљада корисника стамбених кредита јесте да ће се смањење каматних стопа и њихова непромјенљивост примијенити и на све већ постојеће кориснике стамбених кредита ИРБРС, у складу са групом којој припадају.

 

Назив групе Стара каматна стопа Нова каматна стопа
Општа група
Група II
6,0% 4,2%
5,6%
5,2%
4,8%
4,6%
Група I 4,7% 4,0%
4,3%
4,1%
Бенифицирана група 4,0% 3,6%
3,6%

 

Шта то значи показаћемо на примјеру корисника којем је 2008. године одобрен стамбени кредит ИРБРС од 100.000 КМ, по каматној стопи од 6%, на рок отплате од 20 година. Његова тренутна мјесечна рата је 716 КМ. Након ових промјена, каматна стопа на његов кредит биће 4,2%, а мјесечна рата 660 КМ, што је на годишњем нивоу уштеда од 680 КМ.

Измјене правила пласмана ступиће на снагу наредног дана од дана објаве у Службеном гласнику РС, а процес усклађивања каматних стопа за постојеће кориснике ИРБРС биће окончан до 01.06.2018. године.

 

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.