Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
23.10.2013  Саопштењa
Објављено дванаесто издање Економског монитора

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) објавила је дванаести број своје периодичне публикације "Економски монитор".

"Након периода краткорочне економске контракције у 2012. години, проузроковане првенствено неповољним глобалним економским кретањима, почетак 2013. године донио је опоравак домаће економије. Тако је, захваљујући превасходно добрим резултатима претежно извозно оријентисане прерађивачке индустрије, у првом кварталу ове године укупна економска активност порасла за 0,9%, док је у другом кварталу овај раст убрзао на 1,3% што је истовремено означило и излазак РС из једногодишње рецесије. Од почетка године, опоравак је евидентан у већини кључних подручја домаће економске активности.

Током првог полугодишта 2013. године, индустријска производња РС остварила је позитивни раст од 3,0%, у првом реду захваљујући добрим резултатима прехрамбене (+16,7%) и текстилне индустрије (+25,9%), те дрвопрерађивачког сектора (+15,6%). Извоз је порастао за 5,1%, док је стопа покривености увоза достигла ниво од готово 60%. У таквим околностима, спољнотрговински дефицит РС смањен је за преко 100 милиона КМ, у поређењу са истим периодом 2012. године.

Почетак 2013. године донио је и умјерено смањење броја незапослених лица у РС. На крају првог полугодишта, било је регистровано 150.601 незапослено лице што је за готово 3.500 лица мање у поређењу са крајем 2012. године (153.458 лица).

У условима стабилних каматних стопа на краткорочна и дугорочна задуживања, укупни кредити у банкарском систему РС, током првог полугодишта, порасли су за 6,2%, на ниво од 4,7 милијарди КМ. На крају јуна, уз међугодишњу стопу раста од 8,1%, износ депонованих средстава у банкама (4,4 милијарде КМ), готово је достигао ниво укупних кредитних пласмана. Изостанак значајнијег раста цијена у глобалним размјерама, погодовао је одржавању домаће инфлације на релативно ниском нивоу од 0,7%, у периоду јануар-јун 2013.

Према очекивањима ММФ-а, БДП БиХ у 2013. години требао би порасти за 0,5%. У случају наставка позитивног тренда из прва два овогодишња квартала, РС би могла остварити и боље резултате у односу на пројекције које је ова институција понудила за БиХ. Међутим, даљи развој укупних економских кретања биће условљен ширим регионалним и глобалним контекстом економских трендова, али и самом динамиком опоравка земаља најзначајнијих спољнотрговинских партнера РС и БиХ."

Најновији број "Економског монитора" можете преузети овдје.

 

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.