Финансијска подршка ЕУ | EU financial assistance - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
Подршка развоју
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште

ОСНОВИ РАЗВОЈНЕ ПОМОЋИ ЕУ

 
Европска комисија (ЕК) као извршно тијело Европске уније издваја средства из буџета Уније за развојну помоћ земљама ван њених граница. Додјела бесповратних средстава се надовезује на основне постулате и политику Уније. Како се приоритети ЕУ политике мијењају, тако се и приоритетне области у којима дјелује развојна помоћ Уније мијења. Приоритети се усаглашавају на вишегодишњем нивоу, тачније сваких 7 година, када се доноси буџет ЕУ.
 
Механизам дистрибуције развојне помоћи до крајњих корисника састављен је од неколико фаза:
  1. Дизајнирају се алати, односно инструменти, који треба да испуне приоритете ЕУ за дато временско раздобље. На почетку буџетског периода, распоређују се средства намијењена развојној помоћи по инструментима.

  2. У оквиру сваког инструмента, активности и циљеви се конкретизују у форми програма. Другим ријечима, финансијска средства добијена из буџета ЕУ се програмирају.

  3. У оквиру појединих програма, ЕК периодично расписује јавне позиве, гдје се могу пријавити апликанти са својим пројектним идејама, како би добили бесповратна средства из буџета програма у форми тзв. грантова. Резултати успјешних пројеката директно утичу на развој животних услова или на рјешавање проблема крајњих корисника.

Појам развојне помоћи ЕУ може се сажети у сљедећем низу корака: постулати, политике, приоритети, буџет, инструмент, програм, јавни позив, грант, пројекат, резултати.
 
 
Сазнајте више:
  1. Шта је Развојна помоћ ЕУ?
  2. Шта су фондови ЕУ (инструменти ЕУ)?
  3. Шта су програми помоћи?
  4. Шта је јавни позив ЕУ?
  5. Шта је грант ЕУ?

 

 

Повезани документи

Сви документи >>

Требате још информација?

Пошаљите своје питање >>

Позовите нас >>

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.