Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
14.11.2020  Press clipping
Врховац: У источни дио Српске у 10 мјесеци пласирано 24,6 милиона КМ

Извор: Срна

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у десет мјесеци ове године у источни дио Српске пласирала је 24,6 милиона КМ, изјавио је Срни директор ИРБ-а Дражен Врховац.

Врховац је појаснио да се 24,4 милиона КМ односи на кредите, а 200.000 КМ на пласмане путем хартија од вриједности емитента са овог подручја.

- Осим кредитних пласмана и финансирања пројеката путем емисија хартија од вриједности квалификованим апликантима са овог подручја, за финансирање локалних развојних пројеката, доступна су и бесповратна средства путем Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја - истакао је Врховац.

Он је рекао да је током ове године одобрено шест пројеката укупне вриједности 506.000 КМ бесповратних средстава, те нагласио да је остварене резултате у досадашњем току године у најзначајнијем дијелу обликовала новонастала епидемиолошка ситуација изазвана вирусом корона.

- И у таквим околностима, а с циљем прилагођавања финансијске подршке становништву и домаћој привреди, ИРБ Републике Српске увела је низ олакшица - каже Врховац.

Он је подсјетио да је ИРБ, непосредно пред кризу коју је изазвала пандемија, смањила излазне каматне стопе за све кредитне линије привреди Републике Српске на 0,5 одсто, с циљем да кредитна средства постану што доступнија и јефтинија.

Осим тога, каже Врховац, с циљем повећања конкурентности привреде, ИРБ је увео кредитну линију за нову опрему и технологије, гдје је максимална излазна каматна стопа три одсто.

- Након избијања пандемије, основни циље био је задржати ликвидност привреде, те је стога уведен мораторијум на отплату зајмова и кредита пласираних преко финасијских посредника за сва правна и физичка лица - нагласио је Врховац.

Према његовим ријечима, до сада су мораторијум и грејс период одобрени за 213 правних лица, те 187 физичких лица.

- Све те мјере намијењене бољој ликвидности привреде и јефтинијим кредитним средствима утичу на пословање ИРБ-а. Пројекције које су рађене показују да ће приливи по основу одобрења мораторијума и грејс периода за ову годину бити умањени за око 17 милиона КМ, а по основу снижења каматних стопа додатних 30 милиона - навео је Врховац.

Он је рекао да је у овом тренутку примарни циљ ИРБ-а Републике Српске одржати ликвидност привреде, те додао да су неке активности морале бити отказане због епидемилошке ситуације.

- Тако је нажалост одложена инвестициона конференција планирана за крај ове године, као и обилазак општина и промотивне активности у источном дјелу Републике Српске - рекао је Врховац.

Директор ИРБ-а је истакао да ће и поред тога, Банка појачати своје присуство на истоку Републике Српске, као и доступност услуга за грађане и привреду, отварањем своје канцеларије у Требињу почетком наредне године.

Он је нагласио да равномјеран регионални развој представља један од приоритетних циљева у раду ИРБ-а, што потврђују и остварени резултати у претходном периоду, гдје се види да је Банка снажно присутна и на истоку Републике Српске.

Врховац је подсјетио да је од почетка рада ИРБ-а у источни дио Српске пласирано више од 510 милиона КМ - путем кредита 440,5 милиона КМ, пласманом у хартије од вриједности 68,4 милиона КМ, те на бесповратној основи путем Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја 1,6 милиона КМ.

Према његовим ријечима, ИРБ је одобрила скоро 2000 стамбених кредита, у шта је пласирано више од 102 милиона КМ и тиме омогућила грађанима да ријеше стамбени проблем.

- Ови резултати остварени су захваљујући континуираном праћењу развојних и друштвених потреба овог подручја. У сваком случају, овакав проактивни однос према потребама и захтјевима привреде и становништва биће настављен и у наредном периоду - истакао је Врховац.

 

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.