Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
25.01.2008  Press clipping
За државни капитал 3,8 милиона марака

Влада РС одобрила је јуче продају државног капитала у предузећима "Глас Српске", "Глас српски - графика" и "Глас српски - трговина" конзорцијуму "Интеграл инжењеринг - Дневне независне новине" из Бањалуке за 3,8 милиона марака. Уговор би требало да буде потписан за 30 дана.

Руководилац Одељења за реструктурирање и продају у Инвестиционо-развојној банци РС Вања Адамовић изјавила је да је ИРБ као овлашћени продавац 49 одсто државног капитала у предузећу "Глас Српске" и 62 одсто државног капитала у "Глас српски - графика" и "Глас српски - трговина" прихватила побољшану понуду бањалучког конзорцијума који се обавезао да ће задржати 365 запослених и у предстојећем петогодишњем периоду запослити још 24 радника, а у наредне три године инвестирати 4,35 милиона марака.

Конзорцијум "Интеграл инжењеринг - Дневне независне новине" побољшао је понуду након што је Комисија за реализацију тендера ИРБ по отварању њихове и понуде сарајевског предузећа "Аваз рото пресс" пристиглих на тендер који је обављен 16. октобра 2007. године оценила да оне нису адекватне.

"Оба понуђача смо позвали да побољшају понуде, с обзиром на то да је државни капитал у ова три предузећа процењен на 7,463 милиона КМ. Своју понуду је побољшао само бањалучки конзорцијум", рекла је Адамовићева.
Наиме, конзорцијум "Интеграл инжењеринг - Дневне независне новине" за куповину пакета државних акција у ова три предузећа првобитно је био понудио 1,1 милион КМ и исту суму за инвестиције и нових радних места, док је "Аваз рото прес" понудио 630.000 КМ, инвестицију од 1,45 милиона КМ и запошљавање још 13 нових радника у наредних пет година.
Министар Предраг Глухаковић оценио је да након продаје "Телекома Српске" ово "сигурно најуспешнија приватизација државног капитала". "Значајан помак је направљен с обзиром на обавезе које имају ова три предузећа, ‘Гласа Српске’ у износу од пет милиона марака и арбитражни спор око рото-машине чија се вредност процењује на 1,6 милиона КМ", истакао је Глухаковић.

 

Извор: Еуроблиц

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.