Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
23.05.2017  Локалне развојне иницијативе
Представљени резултати Финансијског механизма за подршку локалном развоју у РС: корист за више од 120.000 грађана

Резултати Финансијског механизма за подршку локалном развоју у Републици Српској, који су данас представљени у Бањалуци, показали су да је у току прва два циклуса инвестирано скоро два милиона марака у 18 пројеката од којих је користи имало више од 120.000 грађана. Захваљујући Финансијском механизму, унапријеђена је комунална инфраструктура, те административне, здравствене и образовне услуге, у општинама и градовима Републике Српске. Пружена је и подршка у развоју руралних подручја и осигуран приход за више од 700 пољопривредних домаћинстава. Финансијски механизам директно доприноси реализацији развојних приоритета утврђених стратешким документима Републике Српске, а индиректан резултат је јачање међуопштинске сарадње и размјена знања и искустава на локалном нивоу.

Финансијски механизам је током прва два циклуса функционисао као заједничка иницијатива Министарства финансија РС и Министарства управе и локалне самоуправе РС, коју је реализовала Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС), уз подршку „Пројекта интегрисаног локалног развоја“ (ILDP) којег подржава Влада Швајцарске а проводи Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (UNDP BiH).

“Презентација резултата Финансијског механизма показала је да овај приступ доприноси побољшању квалитета живота грађана, с обзиром да се пружа циљана подршка приоритетима који произилазе из стратегија развоја локалних заједница,” рекла је Адела Поздер-Ченгић, водитељица Сектора руралног и регионалног развоја UNDP BiH.

"Имајући у виду успјех Финансијског механизма и његове користи за локални развој, ја бих охрабрила Владу Републике Српске да прихватити овај механизам као истински домаћи инструмент и прошири његов секторски и финансијски обим. Финансијски механизам помаже локалним властима у рјешавању приоритета који се заснивају на стварним потребама грађана. Влада Швајцарске је спремна да пружи додатну подршку у овом подухвату", рекла је Barbara Dätwyler Scheuer, директорица за сарадњу при Амбасади Швајцарске у БиХ.

Успјешни резултати показали су значај Финансијског механизма за локални развој те су у том смислу представници Амбасаде Швајцарске и UNDP-а, као и представници јединица локалне самоуправе изразили наду да ће Влада РС у наредном периоду у потпуности преузети власништво над овим финансијским инструментом.

„Влада Републике Српске је подржала Финансијски механизам, као одговор институција на развојне потребе јединица локалне самоуправе,“ рекла је Миланка Шопин, помоћница министрице у Министарству управе и локалне самоуправе РС, и истакла: „Успостављени Финансијски механизам препознат је у Стратегији развоја локалне самоуправе 2017-2021, као велика могућност за реализацију развојних потреба јединица локалне самоуправе, а посебно оних у категорији неразвијених и изразито неразвијених.“

„Финансијски механизам је подршка локалном развоју, и за успјешну реализацију развојних активности потребно је и у наредном периоду осигурати несебично залагање свих актера, а првенствено локалних заједница којима је овај инструмент и намијењен,“ рекао је Иван Видовић, извршни директор ИРБРС.

Европска унија (ЕУ) је EU IPA средствима осигурала финансијску подршку за трећи циклус Финансијског механизма, и тренутно је у току реализација девет пројеката вриједних више од милион марака, који се имплементирају путем ЕУ и UNDP пројекта „Локални интегрисани развој“ (ЛИР).

 

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.