Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
02.12.2016  Press clipping
Велико интересовање привредника за рефинансирањем кредита

БАЊА ЛУКА - Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) недавним измјенама својих правила пласмана омогућила је привредницима да кредитна средства ИРБРС користе и за рефинансирање обавеза. То значи да се средства из кредитне линије за предузетнике и предузећа те кредитне линије за пољопривреду, могу користити за затварање задужења код других банака, као и за рефинансирање набавке основних и обртних средстава, која је вршена из властитих или других извора у посљедњих годину дана.

Увођење могућности рефинансирања има за циљ растерећење привреде и побољшање ликвидности, кроз задужење по нижој каматној стопи и на дужи временски рок.

„Испитивали смо тржиште, разговарали с привредницима широм Републике Српске и сви они су истицали потребу растерећења привреде и повећање ликвидности предузећа. Предузећа су се у протеклом периоду задужила по високим каматним стопама, а због неликвидности повећан је и степен неплаћања пореских обавеза. Због тога смо изашли у сусрет привредницима и кроз двије кредитне линије омогућили привредницима да кредитна средства ИРБРС, поред набавке основних и обртних средстава, користе и за рефинансирање те за плаћање пореских обавеза.“ – каже Иван Видовић, извршни директор ИРБРС.

Привредницима су на располагању износи кредита до 5 милиона КМ, при чему минимално учешће нове инвестиције мора бити 30 одсто. Уколико се ради само о рефинансирању, без улагања у основна средства, онда је максималан износ 3,5 милиона КМ.

Привредници у Републици Српској показали су велики интерес за рефинансирањем старих кредита, што у ИРБРС потврђују чињеницом да су у протекле двије седмице примили осам захтјева за рефинансирање, у вриједности од око четири милиона КМ.

ИРБРС посебан нагласак ставља на јединствену могућност за привреднике, коју нудимо на банкарском тржишту, а то је комбинација набавке основних и обртних средстава, плаћања пореских обавеза и рефинансирања постојећих задужења - у једном кредиту.

 

Камате

Каматне стопе код кредитне линије за предузетнике и предузећа крећу се у распону од 3,8 до 4,7 одсто, док је код кредитне линије за пољопривреду тај распон од 3,5 до 4,4 одсто. Предузетницима су на располагању износи кредита до 500.000 КМ, а правним лицима до пет милиона КМ. Рок отплате је до 10 година, а средства се пласирају посредством пословних банака.

 

Извор: Еуроблиц

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.