Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
08.11.2016  Локалне развојне иницијативе
Промоција Пословно-предузетничког центра „Јабучик“

У општини Модрича, 07. новембра 2016. године одржана је промоција Пословно–предузетничког центра „Јабучик“. Промоцији су присуствовали начелник општине Младен Крекић са сарадницима, у име донатора представници Инвестиционо-развојне банке, представници Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Модрича, Независног бироа за развој и пољопривредни прозвођачи са подручја општине Модрича.

Пројекат „Јабучик“ реализовала је општина Модрича у периоду од децембра 2015. до октобра 2016. године. Подржан је бесповратним средствима Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској. За овај пројекат, чија је укупна уговорена вриједност 116.415 КМ, општина Модрича обезбиједила је 21,04% средстава, док остало представљају неповратна средства обезбјеђена од стране Владе Швајцарске путем Развојног програма Уједињених нација  у БиХ (UNDP BiH)  и Владе Републике Српске, путем Министарства финансија РС.

У ранијем периоду општина Модрича је са Независним бироом за развој (НБР) имплементирала ЕУ пројекат с циљем да се изврши реконструкција старих војних објеката у производне сврхе. Пројектом „Јабучик“ обезбјеђена је хладњача капацитета до 10 тона, сушара за воће, поврће и љеко-биље капацитета 1т/24x, те комплетна линија за прераду, дораду и паковање воћа и поврћа и њихових прерађевина. Имплементацијом ова два пројекта идентификована је мрежа коопераната и пољопривредних газдинстава на подручју општине Модрича те извршена додатна обука истих како би ослонцем на Задругу и инсталиране капацитете и опрему побољшали властите способности и повећали могућности за пласман производа на тржиште.

Реализацијом овог пројекта становништву које се бави пољопривредном производњом се омогућава пласман производа као и могућност проширења пољопривредне производње и повећање прихода.

„Данас су овдје људи који су потпомогли ове активности, а првенствено мислим на представнике Инвестиционо-развојне банке који су ту у име донатора и локалну заједницу.  Овај Центар је урађен због повртлара и воћара са нашег подручја и овдје треба да дође до финалног производа, а ево већ можемо видјети и прве производе који су  произведени. Овај ће Центар у неко будуће вријеме вјероватно прерасти у Земљорадничку задругу а ми из локалне заједнице ћемо помоћи да се то реализује. Задатак Центра је да прикупи актуелне произвођаче у овој области, који ће у овај Центар пласирати своје производе“, изјавио је начелник Крекић.

„Путем средстава финансијског механизма за реализацију пројекта „Јабучик“ обезбијеђена су средства од 92.000 КМ, а преостали износ је обезбиједила општина Модрича из средстава суфинансирања. У току реализације пројекта указала се потреба за додатним извођењем радова да би се овај објекат ставио у потпуну функцију и та средства је обезбиједила општина Модрича. Тренутно се спроводи трећи циклус финансијског механизма за финансирање пројекта интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској и отворен је до 15. новембра. Очекујемо да ћемо и ове године имати јако добар одзив јединица локалне самоуправе за додјелу средстава из финансијског механизма“, изјавио је Мирко Бошњак, руководилац одјељења за имплементацију међународних пројеката Инвестиционо-развојне банке која је оперативно задужена за вођење и управљање финансијским механизмом за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја.

„Центар се састоји од управне зграде и погона за прераду воћа и поврћа. Посједујемо сву опрему која је довољна за једну мини производњу. На годишњем нивоу можемо да прерадимо око 150 тона воћа и поврћа, кроз сушење, кисели и слатки програм“, рекла је Татјана Стевановић, дипл. инг. технологије, запослена у Пословно–предузетничком центру „Јабучик“.

„Отварањем овог Центра имаћу могућност да повећам своју производњу јер ћу имати гдје да пласирам производ“, рекао је Мирко Илић, пољопривредни произвођач.

Извор: http://modrica.ba/

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.