Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
23.01.2008  Press clipping
Кредити у фебруару

Пласман средстава по основу кредитних линија Инвестиционо-развојне банке РС почеће најкасније за мјесец дана, најавио је јуче директор ИРБ РС, Јасминко Јотић.

Он је додао да ће током ове седмице бити расписан јавни позив комерцијалним банкама и микрокредитним друштвима у РС која желе да се баве посредовањем у пласману средстава ове банке.

- Рок за пријављивање биће 15 дана, а на позив могу да се јаве банке и микрокредитна друштва која имају дозволу за рад од Агенције за банкарство РС. Ове године ћемо, по основу кредитних линија и улагања у хартије од вриједности, пласирати 287 милиона марака - рекао је Јотић, подсјетивши да је ИРБ креирала шест кредитних производа, и то кредите за почетне пословне активности, микробизнис у пољопривреди, пољопривреду, предузећа и предузетнике, стамбене кредите и кредите за јединице локалне самоуправе. Корисници кредита могу бити физичка и правна лица с пребивалиштем, односно сједиштем у РС, а намјена кредита јесте набавка основних и обртних средстава, куповина, изградња, реконструкција и проширење стамбених јединица, те модернизација, реконструкција и санација локалне инфраструктуре.

- Износи се крећу од три хиљаде марака, па до пет милиона марака, зависно до кредитне линије. Рокови отплате су до 20 година, а грејс периоди до 36 мјесеци, што такође зависи од кредитне линије. Каматне стопе су промјењиве и везане за шестомјесечни еурибор. По еурибору који важи до 31. марта ове године, каматне стопе на кредите ИРБ РС кретаће се између четири и 7,36 одсто, у зависности од кредитне линије - навео је Јотић.

Директор Сектора за пласмане ИРБ РС, Мирјана Чомић, нагласила је да ће инструменти обезбјеђења кредита зависити од финанијских посредника.

- То је у домену пословне политике банака и микрокредитних друштава који ће сносити комплетан ризик пласмана средстава. Ми смо само утврдили обавезу да се формира јединствен образац за подношење захтјева за кредит - рекла је Чомићева.

У ИРБ истичу да је Влада РС уврстила у правила пласмана члан према којем одређена приватизована предузећа и с њима повезана лица неће моћи аплицирати за кредите ИРБ РС.

- То су углавном предузећа чији купци нису извршили обавезе из уговора о продаји државног капитала, или предузећа код којих је Комисија за ревизију приватизације изразила основану сумњу да приватизација није спроведена у складу са законом - објаснио је Јотић.

Он је истакао да ће кредитни производи Инвестиционо-развојне банке РС бити најповољнији на тржишту РС. На примјер, просјечна каматна стопа на кредите за предузетнике које одобравају комерцијалне банке креће се између девет и десет одсто, док ће код ИРБ РС износити између 5,06 одсто и 6,06 одсто.

- Предвидјели смо и посебне повољности као што су умањење каматне стопе за пројекте који ће бити реализовани на територијама неразвијених и изразито неразвијених општина, за кластере, подстицај туризму, те каматну стопу од четири одсто на стамбене кредите за породице погинулих бораца и РВИ од прве до четврте категорије - навела је Чомићева.
 

 

Извор: Фокус

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.