Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
11.12.2012  Press clipping
Џомбић: ИРБ представља основну полугу привредног развоја Српске

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић оцијенио је да је Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ један од најуспјешнијих пројеката у Српској од завршетка рата и да представља основну полугу привредног развоја Републике.

Џомбић је на прослави шест година рада ове институције рекао да средства која су пласирана посредством ИРБ-а нису потрошена, већ инвестирана у домаћу привреду и да ће бити наплаћена и поново пласирана након њиховог повратка.

Он је додао да је ИРБ посебно значајну улогу имала након 2008. године, када је домаћи финансијски и банкарски сектор ушао у проблем обезбјеђења капитала за дугорочне пласмане на међународном тржишту.

„Средства од 1,3 милијарде КМ инвестираних путем кредита и 200 милиона марака путем хартија од вриједности сасвим сигурно су одиграла кључну улогу у задржавању кредитне активности финансијског сектора и ликвидности привредних субјеката“, рекао је Џомбић.

Према његовим ријечима, ИРБ Српске се, како су године пролазиле, прилагођавала потребама тржишта и доказала да је кредибилна развојна институција.

Џомбић је поручио да је потребно одржати стабилност банкарског и финансијског сектора, јер без ње неће бити ни активности у реалном сектору, због чега је ИРБ кроз дугорочне кредитне линије обезбиједила могућност финансирања привредног развоја.

„Такође смо креирали и неке нове производе за које мислим да немамо превише неразумијевања, прије свега подршку тржишту капитала кроз дужничке хартије од вриједности, односно подршку пројектима кроз емисију и куповину обвезница преко ИРБ-а“, рекао је Џомбић.

Премијер је подсјетио да су неразумијевање и критика постојали и за ИРБ-ов пројекат подршке капиталном јачању финансијског сектора, иако су исти пројекат провеле и развијене земље.

„На ове начине смо покушали да утичемо на стабилизацију тржишта капитала и обезбиједимо материјал за тржиште капитала Републике Српске, а истовремено да обезбиједимо и средства за пласирање у производњу“, рекао је Џомбић.

Он је навео да су ове активности резултирале отварањем 4.000 нових радних мјеста, те задржавањем неколико десетина хиљада постојећих у веома тешком периоду, као и одржавањем кредитне активности финансијског сектора.

„То је пут којим ће наставити ИРБ и у наредном периоду, за шта ће имати пуну подршку скупштине акционара, јер је то неодвојиво“, рекао је Џомбић.

Он је поручио да ће та подршка постојати и за развој партнерских односа са међународним финансијским институцијама, с обзиром на то да су успјешно пласиране двије кредитне линије са Европском инвестиционом банком, Свјетском банком, као и Кинеском развојном банком.

Извор: Срна

 

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.