Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
30.03.2012  Саопштењa
Нови број Економског монитора
Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) објавила је девети број своје периодичне публикације "Економски монитор".
 
"Након назнака глобалног економског опоравка у 2010. години, свјетска економија је забиљежила нова успоравања у 2011. години. У складу с тим, обим међународне трговине, који је у 2010. години забиљежио експанзију од 12,7%, је успорен на 6,9% у 2011. години. Такође, глобални економски раст је са 5,2% у 2010. години смањен на 3,8% у протеклој години. Раст цијена нафте од 31,9%, значајно подстакнут дешавањима у арапским земљама, те наставак глобалне финансијске несигурности, посебно у развијеним земљама, увелико је допринио овим трендовима.
 
Свјетска економска кретања током 2011. године, у значајној мјери обликовала су укупне резултате домаће економије. У условима неповољних глобалних економских кретања, РС је остварила позитиви економски раст од 1% што представља повећање од 0,2 пп у односу на 2010. годину.
 
Укупни економски раст РС био је подржан растом индустријске производње који је износио 4,7%, као и експанзијом домаћег извоза од 17,6% у 2011. години. У истом периоду, увоз је порастао за 13,1% (г/г), док је стопа покривености увоза извозом износила 55,9% те је била већа за 2,2 пп у поређењу са стопом из 2010. У условима умјерене контракције банкарских каматних стопа, током првих девет мјесеци 2011. године укупни кредити привреди расли су по међугодишњој стопи од 15,1%, односно становништву, од 8,2%.
 
С друге стране, поједини економски сектори још увијек се не налазе на путу опоравка. Тако је, у 2011. години, вриједност извршених грађевинских радова у РС смањена за 2,0%. Вишегодишњи проблем високе незапослености у РС, који у великој мјери потиче од неусклађености између понуде и потражње за радном снагом, додатно је продубљен током прошле године, када је број незапослених лица повећан за 3,4%. Истовремено, под утицајем раста цијена нафте и хране на свјетским тржиштима, домаћа инфлација је достигла ниво од 3,9%.
 
У 2012. години очекује се наставак глобалне економске волатилности. Према процјенама ММФ-а, међународна робна размјена биће већа за свега 3,8%, док ће укупни раст свјетске економије и даље бити позитиван али ће успорити на 3,3%. Готово је извјесно да ће се ови глобални економски трендови, и у будућности, репликовати на домаће финансијске и реалне токове."
 
Најновији број "Економског монитора" можете преузети овдје.
 
 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.