Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
03.10.2011  Саопштењa
Објављен нови број Економског монитора
Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) објавила је осми број "Економског монитора".
 
"Макроекономска кретања у првој половини 2011. године била су у знаку умјереног економског опоравка. Наиме, након привремене контракције у 2009. години, РС је у 2010. забиљежила економски раст од 0,8% који је присутан и у К1 и К2 2011., када је вриједност БДП-а расла по стопи од 1,6%, односно 1,7% (г/г).
 
У првих шест мјесеци 2011. године, индустријска производња РС, предвођена снажном експанзијом подручја вађења руда и камена (+23,0%), расла је по међугодишњој стопи од 3,6%. У истом периоду, раст вриједности извршених грађевинских радова од 14,2% сугерише на могућност прекида негативних трендова, из претходног периода, у овој области. Домаћа потрошња, квантификована растом вриједности промета у трговинама на мало у РС који је у П1 2011. године износио 9,8% (г/г), подржана је умјереном кредитном експанзијом. Наиме, укупни кредити у РС, током П1 2011., расли су по стопи од 9,9% (г/г), док је просјечна нето плата у периоду јануар-јун, била већа за 3,7%. Уз међугодишњи раст извоза од 16,0%, односно увоза од 15,8%, стопа покривености увоза извозом, у П1 2011. године, износила је 57,8%, што је за око 4 процентна поена боља покривеност у поређењу са 2010.

С друге стране, негативне посљедице рецентне економске кризе и даље су евидентне на домаћем тржишту рада. Тако је просјечни број незапослених лица у првих шест мјесеци био већи за 1,6% (г/г), док је просјечни број запослених у К1 2011., готово стагнирао (-0,6%). Глобално интензивирање инфлације које је иницирано растом цијена нафте и прехрамбених производа на међународним тржиштима, негативно се рефлектовало на општи ниво цијена у РС, које су у првих шест мјесеци 2011. године расле по стопи од 4,0% (г/г).

Према актуелним пројекцијама ММФ-а за 2011. годину, БХ економија ће расти по стопи од 2,2%. Међутим, захваљујући екстравертној оријентацији домаће економије, глобални трендови готово се тренутно имплицирају на друштвено-економску реалност РС и БиХ. У таквим околностима, сваки евентуални глобални застој негативно ће се рефлектовати и на укупне резултате домаће економије."
 
Најновији број "Економског монитора" можете преузети овдје.
 
 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.