Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
14.04.2011  Саопштењa
Нови број Економског монитора ИРБРС
Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) објавила је седми број "Економског монитора".
 
"Протекла, 2010. година, била је у знаку постепеног опоравка домаће привредне активности. РС је изашла из рецесије већ у К2 када је вриједност БДП-а повећана за 0,4% (г/г). Овај позитивни тренд остао је присутан до краја године, обзиром да је домаћа економија у К3 расла по стопи од 1,5%, односно у К4, по стопи од 1,4% (г/г).
 
Настављајући позитивни тренд експанзије из претходног периода, индустријска производња РС у 2010. години, расла је по стопи од 5,0% (г/г) што је уједно и највиша стопа раста у региону.
 
Истовремено, раст физичког обима производње у подручју прерађивачке индустрије од 5,1%, био је предвођен експанзијом у областима производње основних метала (31,8%), производње коже и предмета од коже и обуће (24,0%) те производње кокса и деривата нафте (12,5%). Годину 2010. карактерише и умјерена кредитна експанзија која је на крају 2010. износила 6,9% (г/г). Економски опоравак на глобалном нивоу позитивно се рефлектовао и на укупну спољнотрговинску размјену РС која је забиљежила међугодишње повећање вриједности од 18,9%, уз истовремени раст извоза од 30,2%, односно увоза, 13,6%.
 
С друге стране, негативни ефекти свјетске економске кризе изазвали су оштар пад грађевинске активности која биљежи контракцију од 21,9% на међугодишњем нивоу. Просјечан број незапослених лица повећао се за 4,1% (г/г), док су просјечне плате и пензије готово стагнирале. На прве знакове глобалног, али и домаћег опоравка позитивно је реаговала потрошња у РС чији се ниво рефлектовао на инфлацију која је, у 2010. години, износила 2,5%. И у наредном периоду, захваљујући високом степену отворености и сензибилности, домаћа привредна кретања кореспондираће са глобалним економским трендовима. ММФ процјењује да ће БДП БиХ у 2011. години расти по стопи од 2,2% (г/г) и највећим дијелом потицаће од очекиване експанзије домаћег извоза."
 
Најновији број "Економског монитора" можете преузети овдје.

 

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.