Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
13.09.2010  Press clipping
Пужеви са путером деликатес за Европску унију

Предузеће “Студен пром” из Зворника једно је од ретких које се може похвалити успешним пословањем у време економске кризе. Бавећи се прерадом меса пужева, откупом и прерадом јагода, малина и боровница, остварују годишњи извоз већи од три милиона КМ.
Директор и власник породичне фирме Перо Дивљановић каже да су се 1998. године, када је предузеће основано, бавили само прерадом малине, купине, јагоде и боровнице.

“Већ 2003. почели смо да се бавимо прерадом меса пужева са територије БиХ. Те године добили смо број ЕУ за извоз меса на њихово тржиште, а од 2006. почели смо да радимо финални производ, где се пуж враћа у кућицу која се затвара путером и тако се транспортује на тржиште ЕУ. Извозимо у Француску, Немачку и Италију. Годишње произведемо око 1.500 тона меса пужева и све извозимо. Због недостатка на тржишту БиХ, део сировине увозимо из Србије, Бугарске, Мађарске и Хрватске”, каже Дивљановић.

Предузеће је 2008. добило кредит од три милиона КМ од Инвестиционо развојне банке РС за завршетак опремања предузећа по стандардима ЕУ.

“Када су представници ИРБ долазили у контролу и видели шта смо урадили понудили су нам нови кредит од два милиона КМ што смо прихватили и купили нове објекте, управну зграду и два магацина у шта је уложено 1,6 милиона КМ. Уложили смо и у опремање хале која је прављена 1968. како би све услове прилагодили стандардима ЕУ”, додаје власник предузећа.

Много је уложено у возни парк, негде око 1,6 милиона КМ, како би робу могли превозити у ЕУ, с обзиром на то да није било превозника који би на одговарајућој температури возили производе у ЕУ. Планирано је да се капацитет предузећа повећа на 2.500 тона прерађеног меса од пужа.

Осим тога, предузеће “Студен пром” је наставило да се бави прерадом купине, боровнице и јагоде. Годишње преради око 500 тона, а по капацитетима нових хала могли би прерађивати око 4.000 тона овог воћа.

“Годишњи извоз је око шест милиона марака, а надамо се да ће за наредне две или три године извоз бити дуплиран. Тренутно је запослено у сталном радном односу 95 радника, а током сезоне број запослених је много већи. У наредној години повећањем количина прераде меса пужа током сезоне биће запослено још 50 радника”, наглашава Дивљановић.

 

 

Извор: Еуроблиц

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.