Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
30.07.2010  Саопштењa
600 милиона за подршку привреди

Миленко Павловић, нови директор ИРБРС саопштио је на конференцији за новинаре да је привреда у Републици Српској подржана са више од 600 милиона КМ, што је допринијело економској сигурности у Републици Српској. 

„Од почетка рада ИРБ-а 2008. године до данас, по кредитним линијама укупно је пласирано 532 милиона КМ, од чега у првом полугодишту ове године 107 милиона КМ, што је за 16,6 посто више него у првом полугодишту прошле године. У хартије од вриједности укупно је пласирано 71 милиона КМ, од чега у првом овогодишњем полугодишту 23,884 милиона КМ“, рекао је Павловић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да је кроз пласман кредитних линија привредним субјектима сачувано 30.000 већ постојећих радних мјеста, те омогућено отварање око 3.500 нових.  

Павловић је оцјенио да рад ИРБ-а постаје још значајнији након недавног усвајања Анекса Развојног програма РС у Народној скупштини РС, чиме се фактички продужава подршка развоју производних програма до 2012. године.

„У овој години почиње и поврат раније пласираних кредита, тако да ће по основу револвинга на располагању бити нових 53 милиона КМ, а до 2012. године око 150 милиона КМ“, рекао је Павловић, истичући да ИРБРС значајно доприноси развоју и јачању Развојног програма РС.   

Он је нагласио и значај форимрања Гарантног фонда РС, као самосталног правног субјекта, који би требало да почне са радом за око два мјесеца са 30 милиона КМ оснивачког капитала, а који ће банкама гарантовати за 50 посто износа траженог кредита за предузећа, посебно мала и средња.

Павловић је подсјетио да је Анексом Развојног програма РС предвиђено и формирање Фонда западно-крајишких општина, са 10 милиона КМ почетног капитала, за шта је задужена ИРБРС. 

Он је истакао да ће екипе ИРБРС, на челу са њим, у наредном периоду обилазити фирме које су већ  добиле кредите из Развојног програма, да би се на лицу мјеста увјерили да ли се средства користе у складу са достављеним планом.

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.