Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
11.02.2010  Press clipping
Кредити ИРБРС међу најтраженијим у банкарској понуди

У Уникредит банци у Бањој Луци кажу да су током прошле године највише одобрили ненамјенских готовинских кредита, чији је рок отплате у просјеку десет година.

Најтраженији кредити у нашој банци су стамбени и ненамјенски готовински кредити, а одобравају се до износа од 40.000 марака – кажу у Уникредит банци и додају да каматна стопа на брзе кредите до пет година износи 13,49 одсто, на ненамјенске кредите до пет година 10,99 одсто, а на кредите од пет до десет година 11,49 одсто.

На стамбене кредите Инвестиционо-развојне банке РС (ИРБ), који се одобравају на период до 20 година, каматне стопе крећу се од 3,6 до 5,6 одсто. Ови кредити одобравају се у износу од пет до сто хиљада марака – рекли су у Уникредит банци.
У Хипо Алпе Адриа банци кажу да се најмањи износи одобравају за ненамјенске краткорочне кредите, а највећи за стамбене и хипотекарне.

Најниже каматне стопе су за стамбене кредите ИРБ-а које се крећу од 3,60 до 5,60 одсто – рекла је водитељ Одјељења за пословање са становништвом Хипо Алпе Адриа банке Љиљана Крсман.

Она је нагласила да тренутна просјечна каматна стопа на краткорочне кредите износи 8,93 одсто, а на дугорочне 8,71 одсто.
У НЛБ Развојној банци кажу да највеће интересовање становништва влада за ненамјенске и стамбене кредите, којих је током прошле године највише и одобрено.

Ненамјенски кредити одобравају се до износа од 20.000 марака, а износ стамбених кредита зависи од кредитне способности тражиоца кредита – истичу у овој банци и додају да каматне стопе зависе од врсте кредита, рока враћања, обезбјеђења и услова одобравања кредита.
Каматне стопе на кредите наше банке крећу се у распону од осам до 9,95 одсто, са изузетком стамбених кредита ИРБ-а на које се обрачунавају каматне стопе од 3,6 до седам одсто – додали су у НЛБ Развојној банци.

Задуженост

Према подацима Агенције за банкарство РС, у три квартала прошле године у банкама у РС пласирани кредити правним лицима износили су више од двије милијарде марака. Становницима Српске у истом периоду одобрено је око двије милијарде марака кредита. Просјечна задуженост за три квартала по становнику износила је 1.419 марака.

 

Извор: Глас Српске

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.