Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
27.11.2009  Press clipping
За инвестиционе пројекте кредит од 50 милиона евра
У Сарајеву је данас потписан Споразум о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ у вриједности од 50 милиона евра који ће бити проведен путем додјеле кредита Инвестиционо-развојној банци Републике Српске /РС/ за мала и средња предузећа на подручју РС.

Споразум, чији је циљ обезбјеђивање повољних кредитних линија, односно финансирање инвестиционих пројеката на подручју РС, потписали су министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић и потпредсједник ЕИБ-а Дарио Сканапијеко.

“Ово је наставак добрих односа са ЕИБ-ом, који је дуго и снажно присутан у БиХ у областима инфраструктуре, енергетике и малих и средњих предузећа. Мислим да смо врло добро препознали области гдје треба инвестирати, те да ћемо на овај начин стварати бољи амбијент за развој економије у БиХ”, истакао је Вранкић након потписивања споразума.

Сканапијеко је нагласио да је током разговора са министром финансија и трезора БиХ постигнута сагласност који су инвестициони пројекти приоритети, а којима би се помогло РС, а тиме и БиХ да ублажи негативне ефекте глобалне економско-финансијске кризе.

“Ово је допринос локалним малим и средњим предузећима којима смо јако задовољни, како начином тако и брзином на који су до сада користили кредите”, истакао је он, додавши да је укупни портфељ финансијских линија ЕИБ-а за БиХ достигао износ од 450 милиона евра.

Кредитна средства уговорена данашњим споразумом намијењена су за финансирање малих и средњих предузећа у индустрији, туризму и другим услужним дјелатностима.
Кредитом ће бити финансирана и јавна и приватна предузећа у областима инфраструктуре, заштите животне околине, рационализације кориштења енергије и ресурса или штедње енергије, економије знања, здравствене заштите и образовања (инфраструктурни пројекти).

Предвиђена кредитна средства посредством Инвестиционо-развојне банке РС биће прослијеђена крајњим корисницима путем комерцијалних банака.
 
 
Извор: www.capital.ba
 
 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.