Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
22.07.2009  Press clipping
Фирмама одобрено 163 милиона марака

БАЊАЛУКА - Од априла 2008. године до данас Инвестиционо-развојна банка РС одобрила је укупно 290 милиона марака кредитних средстава.

Највише средстава, гледано по финансијским посредницима, пласирано је путем Нове банке и то 74 милиона марака, Хипо Алпе Адриа банке 63 милиона и НЛБ Развојне банке 52 милиона марака, казали су из ИРБ-а.

Референт за односе с јавношћу ИРБ-а Зоран Поповић казао је да је кроз кредитну линију за предузетнике и предузећа пласирано највише новца.

- Кроз ову кредитну линију ИРБ-а до сада је пласирано укупно 163 милиона марака. Стамбених кредита одобрено је у укупном износу од 72,7 милиона, а у кредите за пољопривреду пласирано је укупно 34,8 милиона марака - казао је Поповић.
Гледано по финансијским посредницима, додаје Поповић, највише средстава, 74 милиона, пласирано је преко Нове банке, Хипо Алпе Адриа банке 63 милиона и НЛБ Развојне банке 52 милиона марака.

Према подацима ИРБ-а, од априла 2008. године до данас, кроз кредитну линију намијењену јединицама локалне самоуправе одобрено је 12,8 милиона марака кредита. Ради се о кредитима намијењеним за капиталне инвестиције, а у износу од 50.000 марака до три милиона марака. Рок отплате је десет година са грејс периодом од шест мјесеци.

- Од укупно 290 милиона марака пласираних кредита до сада, 7,2 милиона марака отпада на кредите за микробизнис и старт-уп кредите - рекао је Поповић.

Кредити из Развојног програма РС не одобравају се за трговину, угоститељске дјелатности које се баве искључиво точењем пића, коцкарнице и кладионице, те за финансијско посредовање.

Осим овога, кредити из Развојног програма не одобравају се ни приватизованим предузећима чији купац није извршио обавезе из уговора о продаји државног капитала и предузећима чији су оснивачи наведена предузећа, те приватизованим предузећима код којих је Комисија за ревизију приватизације изразила основ сумње да приватизација није извршена у складу с прописима. 

Захтјеви

Зоран Поповић каже да је ИРБ од априла 2008. године до данас запримила укупно 2.394 захтјева за кредит, од чега је одобрила 2.044 кредитна захтјева. Поповић истиче да се у процесу обраде налазе 122 кредитна захтјева, 158 захтјева је одбијено, а 70 подносилаца захтјева је одустало од кредита.

 

Извор: Глас Српске

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.