Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
30.03.2009  Press clipping
Повољни кредити

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС одлучила је значајно ублажити услове кредитирања привреде, аграра, становништва и локалних заједница, те увести кредитну линију за откуп потраживања. 

ИРБ ће након редовног полугодишњег усклађивања својих каматних стопа с Еурибором, 31. марта, лансирати прилично јефтиније кредите чије ће се камате кретати од 3,6 до 5,9 одсто у зависности од њихове намјене. 

Иако ће ИРБ смањити и камате за стамбене кредите, као и на зајмове општинама, првенствени мотив је била помоћ привредницима и пољопривредним произвођачима који се све теже носе с отежаним тржишним приликама, условљених глобалном рецесијом.

Подршка индустрији и аграру огледа се кроз преостале повољности, као што су смањење процента учешћа, повећање износа за финансирање обртних средстава, те могућност рефинансирања постојећих задужења. У складу с налогом Владе РС, ИРБ ће предузећима из посебно угрожених привредних грана, попут текстила, коже и обуће, омогућити добијање кредита уз услов очувања постојећег броја радника умјесто обавезе додатног запошљавања.

Све ово може се очекивати да изазове праву навалу за ионако траженим кредитима ИРБ-а, који се пласирају преко комерцијалних банака и микрокредитних организација у РС. Њихово правилно усмјеравања сигурно ће утицати на ублажавање посљедица свјетске привредне непогоде, која се из олује све више претвара у прави ураган којег нико неће успјети избјећи. Ако смо свјесни да нећемо успјети сачувати кров куће (ентитета и државе), важно је учврстити темеље и потпорне зидове.
 

 

Извор: Предраг Клинцов, Независне новине

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.