Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
11.02.2009  Press clipping
Бране Ступар: ИРБРС је највећи инвеститор на Бањалучкој берзи

Аутор/извор: Саида Мустајбеговић
 

Послије више од годину рада Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС) Бране Ступар први човјек банке говори о досадашњем учинку рада, плановима, промјенама каматних стопа али и ефекту кризе.


SEEbiz: Како би у неколико ријечи рекли билансу досадашњег рада банке?

Ступар: ИРБРС је прошле године пласирала укупно 233 милиона марака у привредне активности у Републици Српској. Од тога износа, 200 милиона је пласирано кроз повољне кредите за развој привреде а 33 милиона кроз хартије од вриједности. Када је ријеч о РС, посебно треба истаћи улогу ИРБРС која у овом тренутку дјелује контрациклично а самим тим ће у наредном периоду представљати битног партнера и извор дугорочног капитала за домаће финансијске посреднике. На овај начин ИРБРС ће имати значајну улогу у превазилажењу финансијске кризе у РС, те ће се профилирати у један од стубова развоја домаће привреде.


SEEbiz: Најавили сте отварање нових линија и корекцију постојећих. Можете ли то мало појаснити?

Ступар: ИРБРС представља један од важних инструмената Владе РС у спровођењу мјера за отклањање негативних утицаја свјетске финансијске кризе на домаћу привреду. У складу с тим и закључцима Владе, ИРБРС припрема посебне програме за најугроженије индустријске гране, попут кожарско-обућарске и текстилне индустрије. Планира се и откуп недоспјелих потраживања за извознике, повећање износа за поједине кредитне линије, као и кредитирање пројеката од посебне важности. О свему ћемо детаљније обавијестити јавност када буду усвојена нова правила по кредитним линијама.


SEEbiz: Банка је такођер осим кредитирања имала и властита улагања. Колико је то утицало на тжиште капитала у РС-у, с обзиром  на глобалну несташицу новца тј. капитала?.

Ступар: Један од стратешких циљева ИРБРС је и подршка развоју тржишта капитала. У прошлој години смо у хартије од вриједности инвестирали 33 милиона марака. Ако погледамо статистику видимо да смо били највећи инвеститор на берзи у 2008. години. На страни купње ИРБРС је учествовала са више 8,5 % укупног промета Бањалучке берзе, а на страни продаје 4,5%.
У муниципалне обвезнице и обвезнице старе девизне штедње пласирано је 15 милиона марака. За акције емитената на слободном тржишту скоро 4 милиона а кроз права прече куповине уложили смо додатних 13,5 милиона марака. Треба нагласити да смо кроз права прече куповине са 6,5 милиона финансирали прву фазу развоја Олимпијског центра Јахорина, а 6 милиона у развој Аеродрома Маховљани. 


SEEbiz: Колико се криза одразила на потражњу кредита?

Ступар: Појачан је интерес за кредитним линијама ИРБРС, што не чуди јер су пословне банке пооштриле услове и повећале камате, тако да су камате на наше кредите дупло повољније него код пословних банака. ИРБРС ће наставити са активном финансијском подршком домаћих предузећа а посебно оних сегмената који могу бити највише угрожени, по изузетно повољним условима. План за 2009. годину предвиђа пласман од 400 милиона, што кроз кредитне линије и ХОВ.


SEEbiz: Било је неких промјена каматних стопа. Шта је то проузрочило и како ће се кретати убудуће? 

Ступар: Каматне стопе се два пута годишње усклађују са кретањем Еурибора. Због тога су септембру прошле године каматне стопе на наше кредите повећане у просјеку за 0,5 процентних поена. Уколико Еурибор остане на садашњем нивоу, сасвим сигурно ће каматне стопе на кредите ИРБРС у марту бити смањене.

 

Извор: SEEbiz.eu

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.