Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
20.10.2008  Press clipping
Подршка привреди

Током ове године, Инвестиционо-развојна банка РС пласирала је 77,6 милиона марака, од укупно 113,2 милиона марака средстава намијењених за кредите предузетницима и предузећима. Кредити за покретање бизниса, односно за почетне пословне активности, одобрени су у износу од 160.000 марака на основу шест захтјева, док је за исте сврхе предвиђено 4,9 милиона марака, потврдили су у ИРБРС.
 

Према подацима Мирјане Чомић, извршног директора Сектора за пласмане ИРБРС, тренутно нема нових захтјева за старт-ап кредите, док је за кредитне линије намијењене предузетницима и предузећима у процесу обраде 13 захтјева, укупне вриједности 14 милиона и 150.000 марака.
 

- Задовољни смо досадашњим интересом предузетника и предузећа за наше кредитне линије, јер оне представљају основну линију којом се новац усмјерава у домаћу привреду. Недавно смо извршили реалокацију средстава по кредитним линијама, односно реалокацију плана рада за 2008. годину, и на тај начин обезбиједили додатних 45,8 милиона марака, за ове кредите - објаснила је Чомићева.
 

У ИРБРС, с друге стране, нису задовољни потражњом кредита намијењених почетним пословним активностима, иако су, како тврде, разговарали са свим потенцијалним корисницима и надлежним институцијама.
 

- Највећи проблем јесте то што је за сваки наш кредит потребно имати некретнине или кредитно способног жиранта, тако да многи нису кредитно способни за ову линију - казала је Чомићева.
 

Предузеће "Атлантик ББ" из Бање Луке, које се бави графичком и прерађивачком индустријом, једно је од предузећа којима је одобрен кредит ИРБРС, у вриједности од 3,75 милиона марака, за набавку машина и опреме те изградњу објеката.
 

- Услови за кредите ИРБРС повољнији су у односу на пословне банке. Ефекте улагања очекујемо кроз наредни период, иако се позитивне назнаке већ осјећају - каже представник "Атлантик ББ", Берислав Вуковић.
 

Милић Ђукић, из Шамца, уз помоћ кредитних и сопствених средстава, основао је фирму "Венера пром" за шпедитерске послове.
 

- Од укупног износа кредита ИРБРС, од 25.000 марака, 60 одсто уложио сам у опрему и машине, а остатак у обртна средства. Тренутно смо у фази потписивања уговора с комитентима - каже Ђукић.

 

Извор: Фокус

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.