Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
10.10.2008  Саопштењa
Нове каматне стопе и релокација средстава

ИРБРС је извршила корекцију каматних стопа за своје кредитне линије, просјечно 0,5% по кредитној линији. Разлог корекције каматних стопа је повећање EURIBOR-a.
 

Према Правилима пласмана по кредитним линијама каматне стопе су везане за EURIBOR и ИРБРС их усклађује два пута годишње: 31. марта и 30. септембра. Због свјетске финансијске кризе EURIBOR је порастао, задуживање на европскoм тржишту новца је отежано, што се одразило и  на каматне стопе за кредитне линије ИРБРС.
Међутим, и поред овог повећања, кредитне линије ИРБРС и даље су најповољније на тржишту.
 

ИРБРС прати ситуацију на свјетском финансијском тржишту и уколико због заједничких мјера Европске централне банке, FED-а, и других  централних банака дође до значајнијег смањења референтних каматних стопа ИРБРС ће предузети мјере у том правцу.
 

ИРБРС  нуди јефтинији и лакши приступ финансијским средствима, у ситуацији када је, због свјетске финансијске кризе, приступ кредитима доста отежан. За седам мјесеци, ИРБРС је одобрила 140 милиона КМ кредита, од чега је 33% додијељено на исток РС. При томе је кредитна линија за предузећа и предузетнике 100% испунила годишњи план у само седам мјесеци. Због тога је ИРБРС извршила релокацију средстава.
 

Релокација средстава подразумијева да је дио средстава из кредитних линија за које је био мањи интерес пребачен у кредитну линију за предузетнике и предузећа, тако да ова кредитна линија сада располаже са укупно 113 милиона КМ. То значи да је укупна сума за пласман у овој години остала иста али је дошло до прерасподјеле по кредитним линијама.

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.