Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
25.09.2008  Саопштењa
ФИМА заинтересована за сарадњу са ИРБРС

Руководство Фиме посјетило је ИРБРС и том приликом су представили моделе финансирања хидроелектрана, аутоцеста, жељезничких пруга, односно различитих објеката који се могу градити по концесијском или БОТ (build, operate, transfer) моделу.

Вараждински Фима холдинг заједно с угледном британском адвокатском кућом Paul Hastings основаоје јoint venture предузеће Fima Infrastructure, које намјерава организовати финансирање низа инфраструктурних пројеката у регији, те објеката који ће се градити по моделу јавно-приватног партнерства.


У Инвестиционо-развојној банци у Бањалуци представљен је, уз остало, и модел финансирања мини хидроелектрана. Љиљана Вајсбарт (Weissbarth), замјеница предсједника Управе Фима холдинга задужена за регионалну експанзију, каже да је ријеч о пословима консалтинга. То значи да пројекте не финансира Фима већ она осигурава инвеститоре и предлаже моделе како то учинити.
 
Љиљана Вајсбарт (Weissbarth) каже – „Ситуација у Републици Српској специфична је по томе што је више од стотину људи добило концесије за градњу малих хидроелектрана од којих би Електропривреда откупљивала струју. Међутим, нитко их није желио финансијски пратити, па нису успјели оживјети те пројекте.  Ми смо осмислили и предложили  модел како се могу удружити и од свега направити већи пројект погодан за финансирање из иноземства.

"Представнике Фима првенствено интересује формирање кластера по мини-хидроелектранама, гдје би они учествовали у финансирању тих пројеката које су већ патентирали у више европских земаља", казао је Бране Ступар, директор ИРБРС. Он је истакао да ће ИРБ о свим приједлозима упознати Владу и надлежна министарства РС.

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.