Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
30.06.2008  Press clipping
Ускоро виногради и код Бањалуке

Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) је са својим партнерима, требињским винаријама "Попово поље" и "Херцег вино", покренула пројекат развоја виноградарства на југу Херцеговине.

"Ова два партнера ће након процеса спајања постати Акционарско друштво 'Попово поље', а пројекат ће у будућности бити проширен на територију Бањалуке и Лакташа", казао је Зоран Поповић, портпарол ИРБ.

Он је додао да ИРБ узгајивачима винове лозе даје кредитну, а винарија "Попово поље" стручну помоћ.

"Циљ нам је да заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и пољопривредним предузећима удупламо засаде винограда са садашњих 6.000 на 12.000 хектара, колико је Споразумом о стабилизацији и придруживању предвиђено да БиХ има", казао је Поповић.

Мирјана Чомић, извршни директор Сектора за пласмане у ИРБ, казала је да ИРБ ради на увезивању индивидуалних пољопривредних произвођача са добављачима засада винове лозе и откупљивачима грожђа.

Она је напоменула да ИРБ за развој виноградарства нуди кредите од 5.000 до 50.000 КМ, уз камату од 7,33 одсто, а за чланове Удружења виноградара 7,03 одсто.

Представници ИРБ и ресорног министарства представили су и измијењени правилник о регресирању камата на кредите те банке у износу од три одсто, о чему су "Независне" већ писале. ИРБ је до сада по основу кредитних линија из Развојног програма РС одобрила кредите у укупном износу од 52,3 милиона КМ за 318 корисника.

Извор: Независне новине

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.