Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
16.04.2008  Press clipping
Обука кадрова за квалитетне пројекте

Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) ће у наредном периоду спровести низ активности како би упознала јавност о могућностима повлачења средстава из претприступних фондова Европске уније, казао је Огњен Ђукић, извршни директор Сектора за макроекономске анализе ИРБ.

ИРБ је у том циљу на својој интернет страници објавила публикацију "Фондови ЕУ за БиХ", која обухвата око 80 европских фондова којима ће наша држава моћи приступити. У публикацији се наводе намјене, циљеви, буџети, финансиране активности, корисници, рокови и контакти за сваки од фондова ЕУ, међу којима су неки већ доступни за БиХ.

"Ово радимо с циљем да РС спремно дочека процес евроинтеграција који ће са собом носити све веће могућности приступа фондовима ЕУ", казао је Ђукић.

Он је рекао да ће БиХ у 2009. на располагању имати више од 80 милиона евра фондовских средстава ЕУ, а у 2010. и 2011. та цифра ће премашити 100 милиона евра. БиХ су, поред тога, како напомиње, доступна и средства великих фондова који су намијењена за кориснике из цијеле Европе.

За новац претприступних фондова могу аплицирати грађани, предузећа и институције на свим нивоима. Захтјеви за већи дио пројеката се подносе код ресорних државних министарстава БиХ, а постоје и пројекти за које се може директно електронским путем аплицирати код Европске комисије.

У ИРБ су истакли потребу што бржег оспособљавања заинтересованих корисника фондова ЕУ, како би се повећали капацитети РС за привлачење тих средстава, посебно због чињенице да су многе земље због слабих припрема у ранијим процесима остале ускраћене за добар дио новца.

"Ми ћемо у сарадњи с економским факултетима у Бањалуци и Источном Сарајеву интензивно обучавати заинтересоване кандидате како би били оспособљени да самостално подносе квалитетне пројекте", нагласио је Ђукић.

Одобрена 33 кредита

ИРБ је до сада одобрила 32 стамбена кредита у вриједности од око два милиона КМ, те један кредит за линију подршке предузетницима и предузећима у износу од пола милиона КМ, који је већ исплаћен, потврђено је у тој институцији.

"Банке с којима радимо су нам доставиле још два кредитна захтјева у линији за предузетнике и предузећа укупне вриједности 4,2 милиона КМ, а код њих је у процесу одобравања још шест кредита у вриједности од 3,2 милиона", казала је Мирјана Чомић, извршни директор Сектора за пласмане ИРБ.

Додала је да су у кредитирању до сада најактивније Хипо Алпе Адриа Банк, НЛБ Развојна банка, Балкан Инвестмент Банк и Нова банка, од укупно шест банака и три микрокредитна друштва преко којих пласирају средства из Развојног програма РС.

 

Извор: Независне новине

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.