Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
07.04.2008  Press clipping
Фабрике радницима

“Чајавец-алатница” а.д. из Бања Луке једино је предузеће у Републици Српској чији су радници поднијели захтјев Инвестиционо-развојној банци РС за куповину државног капитала у сопственом предузећу.
Ријеч је о методи приватизације ЕСОП која је уведена прије двије године.

 - Овај начин приватизације покреће се тако што најмање 30 одсто запослених у предузећу упути писани захтјев овлаштеном продавцу државног капитала у којем наводе колико акција су спремни да купе, те рок отплате. Захтјев радника “Чајавец-алатнице” још је у фази разматрања - објашњава извршни директор Сектора за развој и реструктурисање у Инвестиционо-развојној банци РС, Драгана Тучић. Према њеним ријечима, вриједност акција које сваки радник може да купи не смије да прелази износ од његових 50 просјечних плата.

- За 20 одсто државног капитала понудили смо 380.000 марака на отплатни период од десет година. Очекујемо да ће Инвестиционо-развојна банка одобрити наш захтјев. Након тога, слиједи реорганизација фирме која подразумијева повећање обима производње, а самим тим и броја радника - објашњава директор “Чајавец-алатнице” Јован Карановић.


Иако задовољни развојем догађаја, радници сумњају у коначан исход приватизације, јер како кажу, након стечајног поступка не вјерују ником и ни у шта.
- Ако се процес приватизације успјешно реализује, фирма ће коначно стати на ноге, али се само бојим да ће нас опет неко изварати - каже Рајко Сладојевић. Његов колега Славко Павловић сматра да би требало очекивати боље стање у фирми.


- “Чајавец-алатница” прво је предузеће у РС које ће бити приватизовано на овај начин и нормално је да очекујемо позитивне ефекте. Ипак, процес приватизације траје већ четири мјесеца па се код радника појавила извјесна сумња у његов исход - казао је Павловић.


Прије него што су се одлучили за куповину државног капитала, радници “Чајавец-алатнице” прошли су трогодишњи стечајни поступак током којег је извршена реорганизација предузећа. Основна дјлетаност је задржана, а број запослених смањен је са 65 на 35. Дуговања према радницима и осталим повјериоцима која су износила око милион марака измирена су у потпуности новцем од продаје производне хале. У међувремену, осам радника је пензионисано тако да “Чајавец-алатница” тренутно запошљава 27 људи од којих се 13 одлучило за куповину државног капитала у свом предузећу.


Приватизовано 697 предузећа
У РС до сада је приватизовано 697 предузећа, односно преко 60 одсто од укупног броја предузећа укључених у процес приватизације. Продаја државног капитала спровођена је примјеном метода тендера са фиксним и варијабилним условима, лицитације, специјалне лицитације, директне продаје, на берзи, прихватањем јавне понуде за преузимање и методом непосредног одабира. Највећи број предузећа приватизован је методама лицитације и специјалне лицитације, те продајом на берзи.

 

 

Извор: Фокус

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.