Новости | News - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
 
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште
22.02.2008  Press clipping
Подстицај за бизнис

Презентацијом развојних кредита привредницима бањалучког региона представници Инвестиционо-развојне банке РС јуче су и званично завршили са представљањем кредитнх линија физичким и правним лицима.

Иако је интересовање било велико, привредници и даље сматрају да су каматне стопе превисоке , посебно зато што се кредити обезбјеђују хипотекарно.

Директор Земљорадничке задруге „Слога“ из челиначког села Бранешци, Мирко Алексић, каже да ће аплицирати за кредит у име коопераната како би унаприједили производњу.

-С обзиром на то да је наша производња ратарско-сточарска, средства ће нам послужити  за набавку репроматеријала како бисмо олакшали сјетву и јефтиније произвели сточну храну. Враћање кредита покушаћемо гарантовати својим средствима, а ако не успијемо стављаћемо објекте под хипотеку – каже Алексић.

Предсједник  Привредне коморе региона Бања Лука, Никола Толимир, мишљења је да су понуђени изузетно повољни кредити и вјерује да ће привредници та средства уложити у велике пројекте.

-Примједбе на кредите најчешће имају пољопривредници који посједују само земљу, а коју не могу стављати под хипотеку. Ипак , ово су до сада најповољнији кредити и требамо их искористити – сматра Толимир.

Из Инвестиционо-развојне банке најављују да ће први оквирни уговори о пословно-техничкој сарадњи са представницима банака бити потписани наредне сриједе.

-Врло брзо након тога грађани ће моћи више да сазнају о условима за добијање кредита и да аплицирају за поједине кредитне линије – рекла је Мирјана Чомић, извршни директор Сектора за пласмане у ИРБРС.

Подсјећамо, ИРБРС креирала је шест кредитних линија, и то кредите за почетне пословне активности, микробизнис у пољопривреди, пољопривреду, предузећа и предузетнике, стамбене кредите и кредите за јединице локалне самоуправе. Корисници кредита могу бити физичка и правна лица са пребивалилштем, односно сједиштем у РС, а намјена кредита јесте набавка основних и обртних средстава, куповина и изградња, реконструкција и проширење стамбених јединица , те модернизација локалне инфраструктуре.
 
Износи се крећу од три хиљаде марака па до пет милиона марака, зависно од кредитне линије.

-Каматне стопе су промјењиве, дужина рока отплате је до 15 година, за стамбене кредите и до 20 година. Грејс период прилагођен је врсти дјелатности. За пољопривреднике може износити и до 36 мјесеци. Каматна стопа у опросјеку јесте два до три поена нижа него код постојећих каматаних стопа на тржишту. Посебна погодност јесте минимизирање свих осталих трошкова, обраде кредита и подношења захтјева – навела је Чомићева.

 

 

Извор: Фокус

 

Претрага новости

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.