Инвестирајте у Републику Српску | Invest in the Republic of Srpska - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
Инвестирајте у РС

ЗАШТО ИНВЕСТИРАТИ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Природни ресурси

 
Пољопривреда

Укупна површина пољопривредног земљишта у Републици Српској, према подацима Привредне коморе Републике Српске, износи 1.299.000 ha (51,4% удјела у Босни и Херцеговини), што у односу на број становника чини приближно један хектар по становнику, а то је изнад свјетског просјека (0,24 ha по становнику) и европског просјека (0,40 ha по становнику). Највећи потенцијал је у производњи и преради меса и месних производа, производњи јаја и поврћа и воћарству. Чист ваздух, земљиште и вода омогућавају РС повољне услове за производњу органске хране. Стратегијом развоја пољопривреде РС до 2015. и Акционим планом за реализацију Стратегије планиране су активности на повећању конкурентности и ефикасности пољопривредног сектора као и припреме за придруживање и приступање Свјетској трговинској организацији и Европској унији.

 
Шуме

Према апсолутној шумовитости (40%) и укупним залихама у нето прирасту дрвне масе Република Српска заузима значајно мјесто у Европи. Такође, релативна шумовитост је, у поређењу са земљама окружења веома висока, 0,67 ha по глави становника.

 
Електро-енергетски потенцијал

Тренутна искориштеност укупних потенцијала за производњу електричне енергије у Републици Српској је око 30% што говори о могућностима улагања и развоја овог сектора. Инсталисана снага тренутно расположивих електро-енергетских капацитета у Републици Српској износи око 1.300 MW, која би се након реализације неколико капиталних пројеката требала утростручити (термо-електрана Станари и Угљевик, хидро-централе на ријеци Дрини; хидро-централа на ријеци Требишњици и слично). Према истраживањима која су проведена 80-тих година дефинисано је и око 120 локација за изградњу малих хидроелектрана (међу којима су неке на граничним ријекама) укупне инсталисане снаге око 340 MW и просјечне годишње производње 1.400 GWh.

 
Туризам

Олимпијска планина Јахорина је за сада највећи туристички потенцијал Републике Српске која биљежи највећи број долазака иностраних туриста. Република Српска има изузетно повољне услове за развој бањског туризма, културно-историјског туризма, сеоског, етно и еко туризма, спортског туризма. У оквиру Националног парка Сутјеска налази се и једина прашума у Европи - Перућица, са 8 глечерских језера на планини Зеленгори, са великим бројем ендемских биљних врста и разноврсним животињским свијетом. Битно је истаћи и да је Република Српска у 2009. години била домаћин Свјетског првенства у рафтингу, на ријекама Врбас и Тара, гдје је укупно било 46 земаља учесница.

У 2012. години, Републику Српску је посјетило укупно 241.214 туриста, што је за 1,42% више у поређењу са 2011. годином. Домаћих туриста је било 139.239, а страних 101.975. Страних туриста је било више за 4,5% у односу на 2011. годину. - Републички завод за статистику Републике Српске

 

 

 

Требате још информација?

Пошаљите своје питање >>

Позовите нас >>

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.