Инвестирајте у Републику Српску | Invest in the Republic of Srpska - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
Инвестирајте у РС
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште

ТУРИЗАМ

 
У Републици Српској развој туризма оријентисан је на два основна облика: бањски и планински, али постоје услови и за развој других видова туризма.
 
Природну основу туристичке понуде чине токови ријека, језерски локалитети, већ поменути термални извори, предјели херцеговачког краса прошарани плодним крашким пољима, те планински простори са шумским и ловним богатством.
 
Посебну вриједност у туристичкој понуди представљају антропогени садржаји: урбане и архитектонске вриједности, бројни манастири, традиционалне етно-културне манифестације. Историја је на овим просторима, још од Римског доба и насељавања Словена, оставила бројне културно-историјске споменике и трагове богатог духовног наслијеђа.
 
У РС постоји више бањских центара различитог степена развијености и туристичке афирмације: Врућица код Теслића, Мљечаница у природном окружењу планине Козаре, Дворови код Бијељине, Лакташи, Слатина, Српске Топлице недалеко од Бањалуке, Љешљани код Новог Града, Кулаши код Прњавора, Губер у Сребреници и Вилина Влас код Вишеграда.
 
Планине РС омогућавају развој више видова туризма. Најпознатија и најбоље афирмисана планина је Јахорина. Уређене ски стазе на Јахорини, за све олимпијске дисциплине, омогућиле су 1984. године одржавање Зимских олимпијских игара. Источну Херцеговину карактеришу изразито крашка обиљежја, гдје се истичу планине Маглић, са највишим врхом у БиХ, затим Зеленгора и Волујак са глацијалним језерима, познатим као "горске очи".
 
РС посједује и два национална парка. Национални парк "Сутјеска" налази се на југоистоку, обухвата шире подручје слива ријеке Сутјеске. У склопу националног парка је и природни резерват Перућица, који представља највећу прашуму у Европи. Национални парк "Козара" налази се на сјеверозападу, на истоименој планини. На њеном врху је подигнут раскошан меморијални споменик "Мраковица" у спомен на страдања у Другом свјетском рату.
 
У РС је откривен већи број спелеолошких објеката (пећина и шпиља), који представљају значајан сегмент туристичког развоја у будућности.
 

Требате још информација?

Пошаљите своје питање >>

Позовите нас >>

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.