Инвестирајте у Републику Српску | Invest in the Republic of Srpska - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
Инвестирајте у РС
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште

САОБРАЋАЈ

 
Републику Српску пресијецају виталне комуникационе везе, које повезују средњу и медитеранску Европу. Лонгитудинални и попречни правци спајају РС са главним економским партнерима.
 
У новембру 2011. у РС је пуштен у промет аутопут Бања Лука - Градишка, који ће осим бољег повезивања та два града имати значаја и у међународном саобраћају, с обзиром да је Градишка погранични град са Републиком Хрватском, и да се аутопут на том мјесту повезује са пан-европским Коридором X. Такође, планирано је да РС у будућности буде директно укључена и у пан-европски Коридор Vc путем мреже аутопутева кроз РС која се планира изградити до 2015. године. То су путни правци Бања Лука - Добој, Гламочани - Купрес, Добој - Јакеш, аутопут Бања Лука - Нови Град и аутопут Јакеш - Шамац - Бијељина.
 
Ријека Сава проглашена је за међународну ријеку, на којој је пловидба отворена за међународни саобраћај, а исти статус имају и дијелови тока пограничних ријека Уне и Дрине. Ријеком Савом могућ је директан приступ водном току Дунава. На дијелу ријеке Саве који припада РС налазе се лука Шамац, товариште Босански Брод, пристаниште Градишка (које треба да прерасте у луку), товариште за течне терете у „Рафинерији нафте Брод“, скелски прелази са попречном пловидбом у Српцу и Црњељеву код Бијељине, те капетанија пристаништа у Брчком.
 
У РС у функцији је аеродром Бања Лука. Аеродром Бања Лука добио је 19. августа 2008. године сертификат за међународне летове. У плану је изградња аеродрома у Требињу. 
 
Данас РС има око 425 km жељезничке мреже нормалног колосјека. Тренутно, „Жељезнице РС“ превозе око милион путника годишње и око шест милиона тона робе.
 

Требате још информација?

Пошаљите своје питање >>

Позовите нас >>

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.