Инвестирајте у Републику Српску | Invest in the Republic of Srpska - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
Инвестирајте у РС
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште

ПРИВРЕДА

 
Главни природни потенцијали које је Република Српска до сада користила и на којима би у будућности требала базирати свој развој су обрадиво земљиште, шумски комплекс, хидропотенцијал и минералне сировине.
 
Плодне равнице Посавине, Семберије, Лијевча поља представљају базу ратарске производње. Ту се највише гаје кукуруз и разне врсте поврћа. На вишим површинама гаје се жита: пшеница, јечам, овас. Брежуљкасто подручје погодно је за развој воћарства, док је простор ниске Херцеговине најпогоднији за узгој винове лозе, дувана, као и неких медитеранских врста воћа. Пространи пашњаци и ливаде чине основу за развој сточарства. На бази оваквих потенцијала подигнути су значајни капацитети прехрамбене индустрије широм РС.
 
Енергетску основу РС чини хидропотенцијал и налазишта мрког угља и лигнита. Енергетски инфраструктурни систем састоји се од пет хидроцентрала, двије термоцентрале и четири индустријске електране.
 
У привредном систему РС значајно мјесто заузима индустрија која представља главни сегмент друштвено-економског развоја. Концентрација индустријских капацитета један је од најважнијих фактора окупљања становништва. У том погледу истичу се два индустријска региона: бањалучко-приједорски и сарајевско-зворнички, на чијем се простору налазе најзначајнији сировински и енергетски ресурси. У овим регионима развијени су рударство, металургија, текстилна, машинска, електро, електронска и хемијска индустрија.
 

Требате још информација?

Пошаљите своје питање >>

Позовите нас >>

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.