Инвестирајте у Републику Српску | Invest in the Republic of Srpska - IRBRS
 
Помоћ | FAQ | Контакт Ћирилицa | Latinica | English
 Чланица
Инвестирајте у РС
Анкета
Како вам се допада наша нова База инвестиционих локација?
Веома је добра
Боља је од старе базе
Нема битнијих побољшања
Стара база је била боља
Не допада ми се уопште

ПРИРОДНИ ПОТЕНЦИЈАЛИ

 
Најважнији природни потенцијали РС су: пољопривредно земљиште, шумски комплекси, хидроенергетски услови и рудни и минерални ресурси.
 
РС располаже огромним водним и хидроенергетским ресурсима. У том погледу посебно је значајна ријека Дрина, која има најразвијенији хидролошки систем, а затим Врбас и Требишњица. Ријеке Српске, поред хидроенергетског потенцијала, својим квалитетом представљају значајну компоненту туристичке привреде. Посебно вриједан хидролошки ресурс представљају термални и термоминерални извори који имају огроман бањско-туристички значај, као и велик број језера.
 
Око 31% територије РС тј. 775.541 ха, чине плодне аграрне површине. Највише пољопривредног земљишта има у Посавини (Лијевче поље и Семберија) и Поуњу. На југу, Херцеговина и планине са пространим пашњацима погодне су за развој сточарства. Према категоријама искоришћености, највеће површине припадају ораницама и баштама, затим пашњацима, ливадама, воћњацима и рибњацима.
 
РС располаже значајним површинама под шумом, које представљају извор дрвне масе за развој дрвопрерађивачке индустрије. Најраспрострањеније су храстове, а у већој мјери заступљене су грабове и букове шуме.
 
Рудне и минералне сировине условљене су геолошком грађом. Знатне резерве руда метала и неметала око Љубије, угља око Станара, Угљевика и Гацка, омогућују развој металургије и енергетике, а налазишта грађевинског материјала омогућују развој грађевинарства.
 

Требате још информација?

Пошаљите своје питање >>

Позовите нас >>

 
   
Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.